Käytännön ohjeita
Miten teen/teetän pukuni?
Huomioi pukua suunnitellessasi hahmosi varallisuus ja siviilisääty. Millaisiin kangaslaatuihin/koristeisiin hänellä on ollut varaa? Silkkitafti ja -satiini ovat edelleen kalliita materiaaleja! Tiettyinä aikoina rahvasta on jopa kielletty lainsäädännöllä pukeutumasta herrasväen tavoin ja ylellisyyttä on myös verotettu. Mitä vaikutusvaltaisempi ihminen, sitä enemmän hän vie tilaa! Naineet naiset (tai epätoivoiset vanhatpiiat) peittivät päänsä pistimyssyillä. Suruaika näkyi selvästi naisten pukeutumisessa: värinkäyttöä sai lisätä asteittain.
Tutustu aikakauden muotiin. Kirjastosta ja netistä löytyy runsaasti kuvamateriaalia niin teatteripuvuista kuin autenttisista historiallisista puvuistakin. (Löydät kirjavinkkejä Lähdekirjallisuutta-osiosta.) Mikä on puvun käyttötarkoitus? Arkeen vai juhlaan? Kesään vai talveen? Kuinka autenttiseen lopputulokseen pyrit?
Alusvaatteet
Yläosan alla on hyvä pitää jonkinlaista aluspaitaa ehkäisemässä puvun likaantumista. Pukuja oli (ja on edelleen) vaikea pestä, joten hikilappujen käyttö on suositeltavaa. Korsetti auttaa pitämään yllä hyvää ryhtiä ja tuo kurvit esiin, mutta on suhteellisen vaikea tehdä ja kallis teettää. Nettikaupoista voi tosin saada kohtuullisen edullisiakin valmiskorsetteja, mutta ne eivät sovi kaikille vartaloille. (Ensimmäinen) vannehame kannattaa niin ikään ostaa nettikaupasta, sillä se tulee usein halvemmaksi kuin itse tehden. Muovipäällysteistä jousiterästä saa tilauksesta ainakin korsetintekijöiltä. Erilaiset muovilistatkin voivat tulla kyseeseen, kunhan ne taipuvat, mutteivät taitu. Vannehameen ja päällyshameen välissä kannattaa käyttää alushametta, jotta vanteet eivät näy läpi. Jos päällyshame on synteettistä kangasta, alushameen tulee olla luonnonkuitua esim. puuvillaa ja päin vastoin. Kaksi synteettistä kangasta sähköistyvät ja kaksi puuvillakangasta takertuvat toisiinsa kiinni. Alushameen helmaröyhelön voi ommella vaikka suihkuverhokankaasta. Näin se on helppo pitää puhtaana kurakeleilläkin.
Päällysvaatteet
Koska krinoliinipukuun kuluu helposti vähintään viisi metriä kangasta, kangaskauppojen alekorit ja kirpputorien verhorekit tarjoavat edukkaita vaihtoehtoja. Kaavoja voi tilata netistä, suurentaa kirjaston teatteripukukirjoista tai muokata käsityölehtien vanhojentanssi- tai morsiuspukukaavoista. Yläosan leikkaussaumat kannattaa tukea metallisilla spiraaliluilla (tilaustuote) tai muovisella rigilenenauhalla (löytyy kangaskaupoista). Jälkimmäisen voi ommella reunoistaan suoraan saumavaroihin, edellinen vaatii luukujan. Näin tiukkakin miehusta istuu kuin valettu menemättä makkaroille. Jos yläosa on hyvin napakka, hakasnauha takaa kestävimmän kiinnityksen. Jos vartalonmitat vaihtelevat, nyöritys antaa liikkumavaraa. Nyöritys tulee tukea suorilla metalliluilla tai rigilenenauhalla, jotta se ei kimmerrä. Laahuksetonkin hame on usein takaa hieman pidempi kuin edestä (pituusero n. 5 cm) ja takana on enemmän rypytystä/laskoksia kuin edessä. Hameen helmaa voi napakoittaa punosnauhalla, tereellä tms., kuten on ollut ennenkin tapana. Näin asfaltti ei hierrä helmakäännettä rikki niin nopeasti. 1850-luvun ja 1860-luvun alkupuolen hameet koostuivat suorista kangaskaistaleista, jotka rypytettiin tai laskostettiin vyötärölle. 1860-luvun loppupuolella ne ommeltiin alaspäin levenevistä kaistoista. Käytännöllinen helmanleveys on 3-4 metriä riippuen vannehameen leveydestä.
Ulkovaatteet
1800-luvun puolivälin ulkotakit olivat varsinaisia pannumyssyjä, jotka peittivät kaikki vartalonmuodot. Takit saattoivat yltää yhtä hyvin lantiolle kuin helmaan asti. Juhlatilaisuuksiin lähdettiin hupullisessa viitassa. Joskus huppu saattoi olla silmänlumetta eli pelkkä koriste. Hieno nainen ei koskaan astunut ulos talostaan ilman hansikkaita ja hattua. Turkismuhvi lämmitti tiukoissa hansikkaissa palelevia käsiä. Muhvin sisään voi ommella vaikka pienen taskun kolikoille ja muille tarvekaluille. Teatteripukukirjoista löytyy myös hattukaavoja, mutta helpointa on tuunata päähine vanhasta olkihatusta tai huopahatusta vuodenajasta riippuen. Parasolliksi soveltuu koristeltu sateenvarjo. Tavallisesti parasollin varsi oli niin pitkä, että sitä saattoi suljettuna käyttää kävelykeppinä.
Miten kaunistan itseni
Kun olet pukeutunut historialliseen asuun, kiinnitä huomiota ehostukseesi. Sitä pitää olla, sillä olet esiintymässä. Ehostus ei saa olla voimakasta, ei silmänrajauksia eikä tämän päivän luomiväriä. vaan meikin pitää olla kevyt, punertava luomiväri, poskipunaa. Huulipunaa sopivasti. Kynsien tulisi olla mahdollisimman luonnolliset. Jos kyntesi ovat voimakkaan väriset tai koristellut, peitä ne hansikkain.
Peitä hiukset tarpeen tullen hatulla tai huivilla riippuen siitä, mihin yhteiskuntaluokkaan kuulut. Päähinettä käytetään aina ulkona. Jos käytät peruukkia, kampaa tai kampauta se ajan mallin mukaan. Peruukkikin tarvitsee pesua. Siihen voi käyttää pyykin huuhteluainetta. Kun ostat peruukin, siinä on hyvä olla ainakin loivat kiharat eikä se saisi olla liian kiiltävä. Piikkisuorasta peruukista on vaikea ellei suorastaan mahdoton tehdä kampausta. Hanki siis mahdollisimman luonnollisen näköinen peruukki. Muista myös, että pitkästä peruukista saa aina lyhyemmän.